Kako pravilno izbrati tuš ročko

Izgleda enostavno, pa vendarle ni tako. Dandanes je izbira na prodajnih mestih velika. Pri opremljanju kopalnice in izbiri tuš ročke se nam postavlja veliko vprašanj, čeprav izgleda, da je to manjši del opreme.

Pogosta vprašanja so:
Kako izbrati pravo ročno prho?
Kakšna je razlika med različnimi modeli?
Na kaj morate biti pozorni ob nakupu tuš ročke?


Najprej: videz in estetika


Najprej izberite kopalniško armaturo. Glede na izbrano kopalniško armaturo dodajte po modelu ali videzu podobno obliko tuš ročke. Trend pri kopalniški opremi strmi k uporabi geometrijskih oblik ter preprostim in elegantnim oblikam. Ročka se mora skladati z ostalo kopalniško opremo. V kolikor izberete ravne linije pri opremi kopalnice, naj bo izbira tuš ročke tudi ravnih linij. Ročke so narejene iz plastike z različno trdoto. Včasih narejene tudi iz medenine, vendar imajo lahko tri osnovne pomanjkljivosti;  to je teža (če pade, lahko opraska kopalno kad ali tuš kad), visoko toplotno prevodnost (preveč se segreje ob uporabi tople vode) in funkcionalno omejitev (so samo enofunkcijske ročke). 
 
Vendar pa je včasih težko natančno vedeti, iz katerega materiala je ročka za tuš izdelana, saj sta oba materiala (plastika in medenina) na pogled podobna, (krom, saten, inox ali bela barva). Vedno je nabolje, da izberete brezbarvne ali sive različice (krom) in da se ujemajo s celotnim videzom in dekorjem celotne kopalnice.https://www.deante-slovenija.si/armature-za-tus/kopalniska-armatura-za-tus-hiacynt-bqh-w400-126.html


Drugič:  funkcionalnost

Pri izbiri tuš ročke je pomembno upoštevati tudi funkcionalnost izbranega modela. Ročko sestavljata dva osnovna dela, to je telo in glava. Prvi element je običajno fleskibilen, funkcijo pa določi glava, ki vsebuje celoten mehanizem za uravnavanje vodnega toka, hkrati pa življenjsko dobo in vzdržljivost celotne tuš ročke.

Pri izbiri je potrebno razmisliti tudi o tem, kdo in za kakšen namen bo ročko najpogosteje uporabljal. Če je za nas najpomembnejši parameter estetika, bodo vse dodatne funkcije ročke odveč. Če pa nam je funkcija pomembna, morate poiskati dobro funkcionalno tuš ročko.
 
Glede na ta parameter, so ročke za tuširanje razdeljene na enojne in večfunkcijske. Z odločitvijo za večfunkcijsko ročko povečujemo udobje tuširanja, saj lahko izbiramo med več načini prhe (npr. deževno, masažno, mehko) in jih spreminjamo glede na potrebe. Tuš glava je zgornji del ročke z odprtinami, skozi katere voda odteka na različni stopnji intenzivnosti in različnim pritiskom.
 
Hidromasaža je ena najstarejših naravnih metod zdravljenja, ki poleg zdravstvenih koristi (zmanjšuje težave s hrbtenico in sklepi, sprošča mišice, zdravi migrene in nespečnost, deluje kot antidepresiv), ima tudi odlične kozmetične lastnosti (kožo navlaži, jo naredi elastično in mlajšo). 
Vodna masaža je glede na vrsto izbrane funkcije tipična masaža z usmerjenim curkom na določen del telesa, na primer hrbtenice in njene bližine, ali sproščujoča in spodbudna masaža, usmerjena na boleča mesta in napete mišice. Da bi dobili učinek masaže, ki spodbuja prekrvavitev in dodatno oksigenira kožo, je priporočljivo uporabljati izmenične curke hladne in tople vode. 

Najpogosteje se uporabljajo naslednji načini delovanja tuš ročke: 
 • Dežni tok
  osveži in poživi ...
  Nežen, širok dež v obliki tankih drobcev vode, ki izhaja iz več deset šob majhnega premera. Kot nalašč za vsakodnevno, osvežujočo in krepilno prho.
         

 • Hidromasažni tok
  Obnavlja, spodbuja, odpravlja utrujenost ...
  Vgrajena ročka na spodnji strani glave, zgosti vodo in usmeri v več močnih tokov. Usmerjen vodni curek masira kožo in utrujene boleče mišice ter ima regenerativni učinek na njih. Zahvaljujoč moči curka postane prha zelo spodbudna, dodatno utrdi telo in duha.
       

 • Mehak potok
  sprosti in pomiri ...
  Voda, pomešana z zrakom, nežno odteka iz lukenj velikega premera v obliki več mehkih vodnih curkov. Nežno se dotika kože, teče po telesu, izpira utrujenost in duševno napetost, ki se je nabrala čez dan. Kot nalašč za dolge sproščujoče prhe in tudi za umivanje las.
       

 • Tok vodne meglice
  Vlaži kožo, jo hladi, sprošča ...
  Subtilni tok atomiziranih delcev, ki tvori vodno meglico. Kot nalašč za vlaženje kože obraza in celega telesa.
       

 • Mešani tok
  Kombinacija osnovnih curkov vode je možna z nastavitvijo ročke v vmesne položaje. Zagotavljajo možnost dodatnega izbora moči in vrste curkov po želji.
        


Tuš ročke so pogosto opremljene tudi z dodatnimi funkcijami, ki povečujejo njihovo funkcionalnost, kot je funkcija proti kalciju. To je sistem silikonskih gumijastih trakov, ki preprečuje nabiranje vodnega kamna, kar podaljša življenjsko dobo ročke za tuširanje. Odprtine tuš glave so opremljene s silikonskimi gumijastimi trakovi, iz katerih je enostavno zdrobiti usedlino, na primer z uporabo gobice.

Najpogosteje imajo večfunkcijske ročke stikalo, ki je zunaj glave (na strani ali pod) ali pa se funkcija spreminja z vrtenjem glave. Tok prenosne enote lahko izberete na podlagi posameznih funkcij, ki so na prenosni enoti v grafični obliki. Vendar se manj uporablja iz estetskih razlogov kot izbira funkcij. Ob preklopu funkcije, se zasliši značilen zvok. To je še posebej praktično med vsakodnevno uporabo ročke, ko je med kopanjem veliko lažje slišati spremembo funkcije, kot pa da jo izberete natančno s pomočjo vida.


Tretjič:  način čiščenja in vzdrževanja

Za površino tuš ročk ne uporabljajte čistilnih sredstev, ki vsebujejo kisline, alkohol, belilo (natrijev in kalijev hipoklorit) ali klorove spojine. Te vrste ukrepov lahko privedejo do porjavenja in potemnitve prevleke izdelka in celo do lokalnega jedkanja. Če v kakšno izmed čistil dvomite, poskusite s čistilom na nevidni površini ročke. Ne uporabljajte grobih krp in gobic, pa tudi praškov, losjonov in drugih čistilnih sredstev, ki vsebujejo abrazivne snovi, kar lahko povzroči praske in porjavenje. Prav tako čistila ne nanačiščenje tuš ročke preprečuje nastanek vodnega kamna. Za lažje čiščenje lahko uporabite Deante priprava za čiščenje kopalnice .


In kar je najpomembneje: kakovost

Pred nakupom tuš ročke bodite pozorni na kakovost izdelave vseh njenih elementov. Najprej preverimo delo ročke, to je, ali se pri preklopu funkcij vse gladko preklopi ali čutimo odpor. In tako kot v pregovoru ... hudič je v podrobnostih. Oglejmo si vse njene elemente, prileganje posameznih delov in kakovost teh elementov, torej ali opazimo praske, udarnine ali razpoke. Če opazimo takšne pomanjkljivosti, lahko domnevamo, da je mehanizem ročk slabo narejen, zato bo trajnost takega izdelka majhna.

GRANITNA KORITA

Vsa granitna pomivalna korita Deante navedena v tem katalogu imajo 10 – letno garancijo za kritje strukturnih napak v materialu, notranjih razpok, razbarvanj, tovarniških deformacij in ohranjanje dimenzij v mejah določenih s standardom. Vsi vključeni elementi pomivalnega korita (prelivno izlivna garnitura, ekscenter , …) imajo dve letno garancijo.

KORITA IZ NERJAVEČEGA JEKLA

Vsa pomivalna korita iz nerjavečega jekla Deante imajo 2 – letno garancijsko dobo.

KUHINJSKE ARMATURE

Na kuhinjske armature Deante navedene v tem katalogu, če ni ob posameznem modelu drugače označeno, se prizna 7 – letna garancija na vodotesnost same armature in pravilno delovanje keramične kartuše.

TUŠ SETI

Tuš seti z armaturo in tisti brez nje imajo 5 let garancije